Wat is Jodo

Het Shindo Muso Ryu Jodo werd ruim 400 jaar geleden gesticht door Muso Gonnosuke. Hij combineerde de belangrijkste technieken van het Kenjutsu (zwaardkunst), Sojutsu (speerkunst) en naginatajutsu (hellebaardkunst) en gebruikte daarvoor een hardhouten stok van 128 cm lang en 2,4 cm doorsnede. De strategie en techniekenjodo02 van de school waren erg moeilijk om te leren en gedurende vele jaren werd in het geheim les gegeven.
Het beoefenen van jodo heeft vele positieve kanten. Daarom besloot men in Japan, onder leiding van de 25ste hoofdmeester Takaji Shimizi Dai Sensei, om het Jodo voor meer mensen toegankelijk te maken.

In het originele systeem bestonden er 64 kata (vormen) en 12 kihon (basistechnieken). Hieruit werd in de 50- en 60-jaren op verzoek van de ZNKR door Shimizu sensei, een systeem ontwikkeld dat bestond uit 12 kata onder de naam Seitei kata en 12 kihon uitvoeringen, die de fundamentele principes van de school tot uitdrukking brachten.

Deze leerstof heet voluit dan ook de Zen Nippon Kendo Renmei Seitei Jodo Kata. Deze kata werden na 5 jaar studie, in 1968 geformeerd en aangeboden aan de ZNKR. Indien men deze 12 kata en de Kihon voldoende meester is, kan men verder gaan met de beoefening van de oude (Koryu) school zoals Omote, Chudan, Kage, Samidare, Gohon No Midare en Okuden. Voor degene met de allerhoogste gradering de Menkyo Kaiden ook de Hiden Gokui.
jodo03Het belangrijkste doelwit waar de slagen en stoten op gericht zijn is de Plexus Solaris. Hiernaast zijn de slaap, het punt tussen de ogen en de zijkanten van de romp het belangrijkste doelwit.
De acties van de Jo zijn, wanneer ze in series worden gecombineerd, zeer effectief als verdediging tegen aanvallen met bijvoorbeeld een zwaard.

Een opmerkzaam detail van het Jodo is de snelheid en de hoge frequentie waarmee de Jo wordt gebruikt. Dit komt omdat de jo geen begin of einde heeft, waardoor vele combinaties mogelijk zijn.

De Jo biedt een uitstekende manier om behendigheid te ontwikkelen

Deel op
  •  
  •  
  •  
  •  
  •