Adviezen ter hervatting trainingen binnen

Beste leden van de NKR,

Eindelijk is het dan zover. Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om onze trainingen in de dojo te hervatten. Lange tijd kon er helemaal niets. En sinds een aantal weken is het mogelijk, om op gepaste afstand, buiten te trainen. Maar geheel bevredigend was dit nog niet.

Als voorzitter van de NKR voel ik mij verantwoordelijk voor het wel en wee van onze leden en daarom wil ik een aantal aanbevelingen geven en afspraken maken. Afdwingen kan ik niet en wil ik ook niet, omdat ik ervan uit ga dat leden en dojoleiders van de NKR hun eigen verantwoordelijkheid, voor zichzelf en voor hun dojogenoten, kunnen en willen nemen.

Zelf heb ik de neiging mij wat conservatief op te stellen. Met 15% van de informatie moeten we voor 100% beslissingen nemen.

De ZNKR heeft een document met richtlijnen opgesteld voor de hervatting van de kendotrainingen ‘binnen’. Ik wil een koppeling maken met dit document en de Nederlandse situatie.

http://www.ekf-eu.com/documents/20200604-ZNKR-COVID19-Guidelines.pdf

Voor de hervatting van iaido en jodo komen er binnenkort aanbevelingen.

Ten eerste, volg de richtlijnen van het RIVM, omdat deze specifiek gericht zijn op de Nederlandse situatie.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Wat kort neerkomt op:
– laat je testen als je klachten hebt;
– blijf thuis als je verkouden bent, keelpijn of koorts hebt;
– blijf ook thuis als iemand in je huishouden of een ander nauw contact positief is getest op covid-19;
– houd 1,5 meter afstand voor en na de training;
– vermijd drukke plekken;
– handen wassen/desinfecteren voor de training en na de training;
– draag een mondkapje als je naar en van de training in dezelfde auto zit met mensen die niet tot je
huishouden horen
– reinig je handen niet alleen na, maar ook voor wc-bezoek

Verder is het verstandig om je thuis te verkleden, want ook in de kleedkamer dient 1,5 meter afstand gehouden te worden en dat is vaak in de Nederlandse situatie niet mogelijk.
Douchen is volgens de richtlijnen toegestaan, maar lijkt mij onverstandig, gezien de meestal kleine afstand die er is en de vochtige lucht die een transportmiddel kan zijn voor het virus.
Vergewis je ervan dat de ruimte waar je sport goed te ventileren is en er niet te veel  mensen zijn in een te kleine ruimte.
Ook de leraar houdt bij techniek correcties zo veel mogelijk 1,5 meter afstand.
In de richtlijnen van het RIVM wordt luid roepen en schreeuwen en zelfs geforceerd hard spreken verboden. Kiai is daarom zonder meer verboden.
In de Japanse richtlijnen wordt gesproken over het dragen van kunststof spatscherm in de men, in combinatie met een zgn. ‘men mask’.  Dit laatste is een tenegui die je voor je mond bindt.
In een update van het Japanse protocol, wat nog niet in het Engels is vertaald, wordt volgend Louis nu ook de mogelijkheid geboden een standaard (niet medisch) mondmasker te gebruiken, waarbij de neus mag vrij blijven, als de mond maar bedekt is.

 

In de Japanse richtlijnen wordt voor mensen boven de 60 zo wie zo aangeraden een men mask of standaard mondkapje te gebruiken in combinatie met een volledig spatscherm.

Mijn voorstel is, niet gelijk hard van stapel te lopen, maar tot 1 augustus nog te trainen zonder men en ook al is het niet altijd 1,5 meter, toch enigszins afstand te houden. We kunnen deze periode gebruiken om gewend te raken aan het dragen van de men mask.  Verder kunnen we deze tijd benutten om te kijken naar de mogelijk negatieve effecten van het hervatten van kendotraining ‘binnen’ op het verspreiden van het virus.

Daarom adviseer ik een presentielijst bij te houden zodat, als er een besmetting wordt geconstateerd, makkelijk een bron- en contactonderzoek kan worden gehouden. Bewaar deze lijst minstens vier weken.
Ook stel ik voor, dat als er bij een vereniging een besmetting wordt geconstateerd, men mij dit anoniem meldt. Dit kan gedaan worden door een dojoleider of een bestuurslid.

Als alles goed gaat en er geen besmettingen zijn, zouden we vanaf 1 augustus de men op kunnen  zetten, eventueel gebruikmakend van een kunststof spatscherm in de men in combinatie met een men mask.

Dit alles in relatie tot de ontwikkelingen van de verspreiding van het virus in Nederland.

Iaido
Iaidotraining is qua afstand inherent veilig, maar houd ook minstens anderhalve meter afstand aan als je luistert naar uitleg van technieken e.d.

Jodo
Wissel geen wapens uit.
Kiai is niet toegestaan.

Zowel voor iaido als voor jodo wordt in de Japanse richtlijnen aangeraden ook een zgn. men mask of standaard mondkapje te gebruiken.

Ik hoop hiermee een bijdrage te hebben geleverd voor een verantwoorde herstart van de kendo-, iaido- en jodolessen.

Met vriendelijke groet,
Koos van Hattum

 

 

 

Deel op
  • 62
  •  
  •  
  •  
  •  
Geplaatst in Nieuws.